Permohonan BR1M Tidak Lulus, Pemohon Tidak Perlu Rujuk Dengan SSM Untuk Buat Sebarang Pengesahan

2Bagi mana-mana pemohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) berstatus ‘tidak lulus’, anda tidak perlu hadir ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk membuat sebarang pengesahan, lapor Bernama.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak SSM, kegagalan permohonan bantuan berkenaan tidak mempunyai sebarang signifikan terhadap pendaftaran SSM yang dilakukan.

“Di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956, pemilik perniagaan tidak perlu menyerah simpan penyata kewangan di SSM. Oleh itu, tidak timbul sebarang isu bahawa penolakan BR1M berkaitan dengan pendaftaran perniagaan di SSM kerana tiada apa-apa maklumat disalurkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) melainkan perkara itu dimaklumkan sendiri pemohon.”

“Pemohon boleh hadir ke mana-mana cawangan LHDN untuk permohonan rayuan sepanjang 3 April sehingga 31 Mei ini atau mendapatkan maklumat di laman portal ebr1m.hasil.gov.my bagi mengelakkan sebarang kekeliruan,” kata mereka.

SSM dalam pada itu percaya LHDN mempunyai pendekatan terbaik serta penjelasan tersendiri dalam mengagihkan BR1M.

“Pengagihan BR1M hanya melibatkan isi rumah berpendapatan RM4,000, RM3,000 dan RM2,000 ke bawah untuk kategori bujang. Sesiapa yang berpendapatan melebihi syarat ditetapkan , tidak layak menerima BR1M meskipun seseorang itu penjawat awam, pekerja swasta, pekerja sendiri termasuk memiliki sijil pendaftaran perniagaan SSM dan syarikat,” kata kenyataan itu.

Pihak SSM dalam pada itu tampil menafikan dakwaan Skim 1Pelajar 1Pendaftaran Perniagaan (1P1P) mengakibatkan kegagalan permohonan BR1M.

1P1P telah diperkenalkan oleh pihak SSM pada 1 Januari lepas dimana ia membolehkan pelajar mendaftarkan perniagaan secara percuma untuk menggalakkan mereka terlibat dalam bidang perniagaan secara sah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s